Veraset İlamı - Miras Hukuku
Kayseri miras avukatı kadrosu ile Zülküf Arslan Hukuk ve Arabuluculuk Bürosu, vasiyet ve miras sözleşmelerinin düzenlenmesi, veraset ve intikal işlemlerinin yürütülmesi, mirasın reddi, tasarrufun iptali, tereke tespiti, izale-i şüyuu, ecri misil, vakıf kurulması ve benzer diğer miras uyuşmazlık ve davalarına ilişkin müvekkillerine avukatlık, arabuluculuk ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.
Kayseri miras avukatı kadromuz 15 yılı aşkın deneyimi ile güncel mevzuat ve Yargıtay kararları çerçevesinde; miras hukuku ile ilgili davalarda, veraset ilamı alınması, vasiyetname düzenlenmesi, vasiyetnamenin iptali, tenkis davası açılması, mirastan feragat sözleşmesi hazırlanması gibi hususlarda hukuki destek hizmetleri vermektedir. Kayseri miras avukatı kadromuz ayrıca mirasçılık belgesinin iptali davası, mirasın reddi davası açılması, muris muvazaası davası açılması, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, veraset ve intikal işlemleri, veraset vergisi, izaleyi suyu davası, ortaklığın giderilmesi davalarında müvekkillerine en etkili sonucu sağlamak için hukuki destek vermektedir.
Miras hukuku; ölen veya gaipliğine karar verilen gerçek bir kişinin mirasının kimlere, hangi oranda ve nasıl intikal edeceğini düzenleyen hukuk kurallarından meydana gelen özel hukuk dalıdır. Miras hukukunda; ölümü sonrasında kendisinin hukuki ilişkilerinin, menkul ve gayrimenkul tüm mallarının akıbetini düzenleyen kişiye muris, miras bırakan denmektedir. Mirasın intikali ile terekeye sahip olan kimselerin, bu intikal sonucunda iktisap ettikleri haklara miras hakkı; miras bırakanın ölümü veya gaipliğine karar verilmesi üzerine terekede hak sahibi olan kişiye de “mirasçı” denilmektedir.
Veraset İlamı - Mirasçılık Belgesi
15 yılı aşkın deneyimi ile Kayseri miras hukuku avukatı kadromuz veraset ilamı alınması ve sonrasında intikal işlemlerinin yapılmasında müvekkillerimize hukuki destek vermektedir. Veraset ilamı, miras bırakanın ölümünden sonra mirasçılar tarafından edinilen, mirasçıları ve miras paylarını gösteren evraktır. Veraset ilamı ya da mirasçılık belgesi, noterden ya da Sulh Hukuk Mahkemesinden edinilebilir. Ancak yabancılık unsuru olan aile bağları söz konusu olduğunda, veraset ilamı yalnızca Sulh Hukuk Mahkemesinden alınabilir. Miras bırakanın terekesinin paylaşımında mirasçılar ve mirasçıların miras paylarını gösteren veraset ilamı gereklidir.
Bir anlaşmazlık ya da uyuşmazlık yoksa intikaller de veraset ilamında gösterilen miras payları üzerinden yapılacaktır. Veraset ilamı, aksi sabit olana kadar geçerlidir ve her zaman alınabilir. Miras bırakanın ölümünden sonra alınan veraset ilamı, daha sonra mirasçılardan birinin mirası reddetmesi üzerine yenilenebilir. Veraset ilamının çıkarılmasının ardından mirasçıların terekede bulunan taşınmazları intikal ettirebilmeleri için öncelikle miras bırakan ile taşınmazın ilişiğinin kesilmesi gerekmektedir. Vergi dairesinde veraset ve intikal vergisinin ödenmesi ile birlikte, tapu işlemleri gerçekleştirilebilir. Mirasçılar, taşınmazı el birliği mülkiyeti veya paylı olarak edinebilirler.
El birliği ile mülkiyette mirasçılar, taşınmazın tamamı üzerinde herhangi bir oran olmaksızın hep birlikte sahiptirler. Bu durumda taşınmaz üzerindeki tasarruf için mirasçıların tamamının rızası şarttır. Mirasçıların belli bir payı olmadığından, çok küçük bir kısımda dahi işlem yapamazlar.
Paylı mülkiyette ise mirasçıların payları bellidir. Mirasçının kendi payı üzerinde serbestçe tasarrufta bulunma hakkı olmakla birlikte Kanun diğer paydaşlara ön alım hakkı tanımaktadır. Bu bağlamda payını satmak isteyen mirasçı, öncelikle diğer mirasçılara durumu bildirmeli ve onlara teklif etmelidir.
Aksi takdirde açılacak dava ile işlem iptal edilebilecektir. Edinmeler öncesinde rayiç değerler alınmalı, emlak ve sair vergiler ödenmeli, tapuda gerekli işlemler yapılmalıdır. Söz konusu intikal işlemleri, taraflarca bizzat yapılabileceği gibi yasal temsilci veya avukat aracılığıyla da yapılabilir.
Veraset İlamının Doğruluğu Bir Karinedir
Veraset ilamı, mirasçılık belgesinin doğru olduğu hususu bir karinedir. Başka bir ifadeyle aksi ispat edilene kadar belgede yer alan kişilerin mirasçı olduğu kabul edilmektedir. Ancak mirasçıların ve/veya miras paylarının mirasçılık belgesinde tam ve doğru olarak yer almadığı düşünülüyorsa, dava yoluyla belgenin iptalinin istenmesi gerekmektedir.
Mirasçılık belgesinin iptali davası, mirasçılardan biri tarafından veya iptali istenen mirasçılık belgesinde mirasçı olmayan ancak mirasçı olması gerektiğini düşünen kişi de tarafından da açılabilir. Hasımlı dava (karşı tarafı olan dava) türlerinden olan mirasçılık belgesinin iptali davasının diğer tüm mirasçılara karşı açılması gerekmektedir. Dava dilekçesinin talep kısmında sadece mirasçılık belgesinin iptali istenebileceği gibi, mirasçılık belgesinin iptaline ek olarak yeniden mirasçılık belgesinin düzenlenmesi de istenebilmektedir.
Aksi ispat edilinceye kadar mirasçılık belgesinin doğru olduğu kabul edildiği için, bu belgenin geçersizliği her zaman ileri sürülebilmektedir. Yani bu dava herhangi bir süreye tabi olmadan her zaman açılabilmektedir. Ayrıca bu dava her türlü delille ispat edilebilmektedir. Ancak bu davada görevli mahkeme zannedilenin aksine Sulh Hukuk Mahkemeleri değil, Asliye Hukuk Mahkemeleri’dir. Yetkili mahkeme ise vefat eden kişinin en son yerleşim yerinin bulunduğu yer mahkemesidir.
Miras hukukunun çok detaylı ve geniş bir hukuk dalı olması sebebiyle miras hukuku alanında deneyimli bir avukattan profesyonel bir yardım alınması önem arz etmektedir. 15 yılı aşkın deneyimi ile Kayseri miras avukatı kadromuz miras hukuku uyuşmazlıklarında müvekkillerimize avukatlık, arabuluculuk ve hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir.
Miras Avukatı Kadromuzun Hizmetleri
- Veraset ilamı alınması
- Vasiyetname düzenlenmesi
- Vasiyetname iptali davası
- Tenkis davası açılması
- Mirastan feragat sözleşmesi hazırlanması
- Mirasçılık belgesinin iptali davası
- Mirasın reddi davası açılması
- Muris muvazaası davaları açılması
- Ölünceye kadar bakma sözleşmesi